W związku z nowelizacją ustawy o VAT ( ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług) nastąpiła zmiana klasyfikacji towarów i usług na potrzeby VAT. Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) zastąpiono:
Wprowadzono również zmiany w systemie stawek VAT. Celem zmian jest uproszczenie oraz zapewnienie przejrzystości w stosowaniu stawek VAT, poprzez:
W tabeli poniżej przedstawiono zmiany stawek VAT:
Wyszczególnienie |
Przed nowelizacją |
Po nowelizacji |
Owoce tropikalne i cytrusowe, orzechy jadalne |
8% |
5% (jak wszystkie owoce) |
Pieczywo (również ciastka) |
5%, 8%, 23% |
5% |
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna |
8% |
5% |
Musztarda oraz niektóre przyprawy przetworzone |
23% |
8% |
Książki (od 01.11.2019 r.) |
23% |
5% |
Produkty dla niemowląt |
8% |
5% |
Artykuły higieniczne |
8% |
5% |
Gazety, dzienniki, czasopisma |
23% |
8% |
Niektóre przyprawy nieprzetworzone |
5% |
8% |
Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich |
5% |
23% |
Lód spożywczy |
8% |
23% |
Czasopisma specjalistyczne ( od 01.11.2019 r.) |
5% |
8% |
WIS, czyli wiążąca informacja stawkowa
Nowelizacja ustawy wprowadziła wiążącą informację stawkową (WIS). To rozwiązanie dla podmiotów, które mają wątpliwości co do tego, jaką stawkę podatku VAT zastosować do oferowanych dóbr i usług.
Przez WIS, która jest nową instytucją na gruncie podatku od towarów i usług, należy rozumieć decyzję wydawaną na potrzeby opodatkowania podatkiem dostawy towarów, importu towarów, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów albo świadczenia usług, która zawiera klasyfikację towaru, usługi do stawki VAT. Decyzja wydawana jest na wniosek podatnika po uprzednim złożeniu indywidualnego wniosku.
Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady podatkowo-prawnej.